Bulgaria

Какво представлява проучването RAPIDe-1?

Проучването RAPIDe-1 е клинично изследователско проучване за хора, на които е поставена диагноза наследствен ангиоедем (НАЕ).

Основната цел на проучването е да се установи колко ефективни са 3 различни дози от лекарството по проучването за облекчаване на симптомите, свързани с пристъпи на НАЕ.

Изследователите разработиха лекарството по проучването под формата на меки капсули, приемани през устата, които се очаква да бъдат по-удобна алтернатива на инжектиране във вена или под кожата за отшумяване на пристъпи на НАЕ.

Лекарството по проучването, PHVS416, е изпитвано* лекарство, предназначено да спре пристъп на НАЕ. Счита се, че лекарството по проучването действа чрез блокиране на съединение, наречено брадикинин, което е отговорно за предизвикване на подуване при хора с НАЕ.

*Изпитвано означава, че лекарството по проучването не е одобрено от регулаторния орган в която и да е държава, за да се използва за пристъпи, причинени от НАЕ.

Лекарството по проучването е мека капсула, приемана през устата, която се очаква да бъде по-удобна алтернатива на инжекция във вена или под кожата за отшумяване на пристъпи на НАЕ.

Caregiver with Patient

Участие в клинично проучване

Клиничните изследователски проучвания помагат на учените и лекарите да изследват дали дадено лекарство по проучването е безопасно и ефективно при хора. Данните, събрани от клиничните изследвания, помагат за разработването на медицински терапии, които могат да подобрят Вашето здраве и начина, по който получавате медицински грижи.

Няма гаранция, че лекарството по проучването ще подобри Вашите симптоми на HAE, но това, което изследователите научат от клиничното проучване RAPIDe-1, може да доведе до по-добри лекарства за пациенти с HAE в бъдеще.

Правилата и етиката, които лекарите трябва да спазват, за да практикуват лекарството, се прилагат и за клиничните изследователски проучвания. Прилагат се и допълнителни стандарти, наречени Добра клинична практика.

Допълнителни подробности за проучването

Patients with HAE are encouraged to contact a local office

Пациентите с НАЕ се насърчават да се свържат с местен офис, за да разберат дали могат да отговарят на условията за това клинично изследователско проучване. Освен това се препоръчва пациентите да се консултират с лекуващия си доставчик на здравни услуги (здравни специалисти).

No cost to patients who qualify

Свързаните с проучването лекарства и медицински грижи ще бъдат предоставени безплатно на пациентите, които отговарят на изискванията и са включени в проучването.

Medical care will take place at local hospitals

Медицинските грижи ще се извършват в местни болници и изследователски центрове, които са специализирани в лечението на НАЕ, и грижите ще бъдат предоставяни от квалифицирани и лицензирани лекари.